Saznaj više o međuvršnjačkom nasilju

Možda su se u tvojoj školi održavale radionice o temi nasilja, pričali ste o tome na satu razrednika ili si pričao/la o tome s roditeljima i prijateljima. Jesi li ikada razmišljao/la o tome koliko stvarno znaš  o vrstama nasilja? Jesi li htio/htjela spriječiti nasilje koje se događa tebi ili drugima, ali si se osjetio/la nemoćnim i nisi znao/la kako? Ako si na neka od ovih pitanja odgovorio/la potvrdno, onda si na pravomu mjestu da saznaš odgovore na svoja pitanja.

Kako bi lakše prepoznao/la nasilje koje se može dogoditi među djecom, opisat ćemo neke oblike i vrste.

Fizičko nasilje

Fizičko nasilje možeš prepoznati po ponašanjima koja uključuju udaranje, naguravanje, gađanje, pljuskanje, čupanje, zaključavanje, napad različitim predmetima, pljuvanje, griženje.

Psihičko i emocionalno nasilje

Ogovaranje, nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, zastrašivanje, izrugivanje, namjerno zanemarivanje i isključivanje iz društva, širenje tračeva i laži, uništavanje ili oštećivanje stvari, ponižavanje i naređivanje utječu na tvoje emocije i na to što misliš o sebi i stoga ih nazivamo psihičko i emocionalno nasilje.

Seksualno nasilje i nasilje u vezama

Kada si u vezi, a dečko/djevojka te povrjeđuje, zastrašuje ili kontrolira, nagovara i prisiljava na spolni čin – govorimo o nasilju u vezama.

Ako te netko dodiruje bez tvojega dopuštenja, dobacuje komentare zbog kojih osjećaš neugodu i sram ili  te nagovara i prisiljava na spolni čin, tada govorimo o seksualnom nasilju.

Nasilje na internetu

Problem o kojemu se u posljednje vrijeme puno govori, a nažalost se često i događa, jest nasilje na internetu ili cyberbullying. To su situacije u kojima se nasilje čini putem interneta (Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat) ili mobilnog telefona.

Uključuje vrijeđanje, pogrdne komentare s ciljem izrugivanja, objavljivanje fotografija bez dopuštenja osobe, stvaranje grupa u kojima se potiče mržnja prema nekome.

Kako na internetu nikada ne možeš u potpunosti biti siguran/na s kim pričaš, moguće je da se osobe lažno predstavljaju zbog čega je jako važno da nikada ne daješ osobne informacije (adresa, broj telefona, naziv škole, s kime živiš, svoje fotografije).

Podijeli s prijateljima