Što ti možeš učiniti ako ti se događa nasilje?

Povjeri se roditeljima, prijateljima ili nastavnicima

Ako ti se dogodi nasilje, pojavljuju ti se osjećaji tuge, bijesa, ljutnje, povrijeđenosti, srama. To su osjećaji zbog kojih se osjećaš slomljeno i kao da si sam/a na svijetu. Važno je da znaš da su to uobičajeni osjećaji koji nastaju kada te drugi povrijede. Ono što ti može pomoći jest da se povjeriš nekome u koga imaš povjerenja!

Da, može te biti sram jer ne želiš da itko sazna da ti se to događa i kako se zbog toga osjećaš, ali to je ono što pomaže.  Druga osoba će te saslušati, biti pokraj tebe u tim situacijama, može ti dati savjet i reagirati kako bi zaustavila nasilje.  To može biti tvoj prijatelj, prijateljica, mama, tata, baka, djed, teta ili netko drugi iz obitelji.

Ako se nasilje događa u školi, važno je da tvoj nastavnik/ca, razrednik/ca, učitelj/ica, psiholog/inja to znaju kako bi ti mogli pomoći i zaustaviti nasilno ponašanje.

Nekada ti i tvoji prijatelji nećete moći sami riješiti problem pa ti u tome mogu pomoći odrasle osobe.

To je velik prvi korak, a jako je važan jer više nećeš biti sam/a u tome!

Prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih, pokazuje se da se nasilje nakon traženja pomoći najčešće više nije događalo ili se manje događalo (Nasilje među djecom, 2010.).

Izrazi svoje osjećaje

U trenutku kada te netko vrijeđa, tuče te, ruga ti se ili te odbacuje, možeš nešto reći. Možda misliš da ti to ne možeš i da nisi dovoljno hrabar/ra, ali – ti to možeš!

Pod time mislimo da ne trebaš vratiti istom mjerom ili se još više rugati toj osobi, nego reći KAKO se ti osjećaš zbog toga KAKO se druga osoba PONAŠA prema tebi, i ŠTO bi htio/htjela da umjesto toga radi. Zvuči komplicirano, ali ovako to izgleda na primjeru: „Kada mi se rugaš zbog cipela, osjećam se jako tužno i poniženo, molim te nemoj to raditi.“ Možda neće uspjeti u prvih nekoliko pokušaja, ali ako to vježbaš i u to vjeruješ, postat ćeš sigurniji/a u sebe. Na taj način osoba koja se ponaša nasilno može ČUTI kako se ti zaista osjećaš, jer ona ponekad nije svjesna koliko je to tebi teško.

Ponekad, ako zbilja ne možeš više to trpjeti i ne želiš izražavati svoje osjećaje, možeš reći „Prestani!“ / „Dosta!”  i otići. To je dovoljno jasna poruka koja daje do znanja da ti to ponašanje smeta i da ne želiš da se nastavi.

Možda ti ovi primjeri zvuče smiješno i da se ponekad čini lakše vratiti natrag istom mjerom, ali nemoj! Na taj način i tvoji postupci postaju nasilni pa se krug nasilja nastavlja.

Zapamti!

Nasilje nije u redu i nikome se to ne bi smjelo događati!

Na svako nasilje je potrebno reagirati i potražiti pomoć!

Nasilnim ponašanjem samo potičeš daljnje nasilje!

Podijeli s prijateljima